13 Nov

Microsofts anställd dömdes till 9 år i det första

Microsofts anställd dömdes till 9 år i det första amerikanska Bitcoin-fallet med skattebedrägeri

En ukrainsk medborgare har dömts till nio års fängelse i vad IRS beskriver som USA: s „första Bitcoin-fall [med] en skattekomponent.“

En tidigare Microsoft-ingenjör har dömts till nio år för att ha stjält mer än 10 miljoner dollar i digitalt värde från sin tidigare arbetsgivare i form av „valutalagerat värde“ (CSV) inklusive presentkort.

Volodymyr Kvashuk, en 26-årig ukrainsk medborgare bosatt i Washington, använde sina medarbetares Bitcoin Circuit konton och identiteter för att stjäla och sedan sälja CSV – vilket gjorde att det verkade som om hans medarbetare var ansvariga för bedrägeriet.

Kvashuk använde också en blandningstjänst Bitcoin (BTC) för att ytterligare fördunkla pappersspåret och berättade för Internal Revenue Service att den 2,8 miljoner dollar i krypto som passerade genom hans kontots gåvor hade skickats från en släkting. Enligt United States Department of Justice:

”Under de sju månaderna av KVASHUK: s olagliga aktivitet överfördes cirka 2,8 miljoner dollar i Bitcoin till hans bank- och investeringskonton. KVASHUK lämnade sedan in falska skattedeklarationsformulär och hävdade att Bitcoin hade varit en gåva från en släkting. ”

Kvashuk arbetade på Microsoft från augusti 2016 tills han avskedades i juni 2018

Enligt Internal Revenue Service (IRS) specialagent Ryan Korner är dömandet ”landets första Bitcoin-fall som har en skattekomponent.” Korner hävdade att dömningen lyfter fram den ökande sofistikering av byråns brottsliga division när det gäller att identifiera orapporterade kryptotillgångstransaktioner:

„Enkelt uttryckt visar dagens dom att du inte kan stjäla pengar via Internet och tror att Bitcoin kommer att dölja ditt kriminella beteende.“

Brian Moran från US Attorney’s Office sa: ”Att stjäla från din arbetsgivare är tillräckligt dåligt, men att stjäla och få det att se ut att dina kollegor är skyldiga vidgar skadan utöver dollar och cent.

Kvushuk har funnits skyldig till 18 federala brott inklusive sex räkningar av penningtvätt och två räkningar om att lämna in falska skattedeklarationer. Ukrainaren använde de stulna medlen för att köpa ett hus på 1,6 miljoner dollar och ett Tesla-fordon på 160 000 dollar.

Avgifter för skatteflykt har riktats mot ett flertal kriminella system genom USA: s historia. Förbudstidens gangsterchef Al Capone tillbringade berömt sju år i federalt fängelse från 1931 efter att ha befunnits skyldig till skatteundandragande.